Pienimuotoinen tutkielma herooisesta juomisesta
Herooinen juominen = 'sankarillinen juominen'
Perinteistä suomalaista juomatapaa on mahdollista luonnehtia herooiseksi, jota voidaan pitää vanhakantaisena kulttuurisena toimintamallina. Syntymäjuuret tälle juomistavalle löytyvät miehisestä juomisringistä. (Törrönen 2005)
Herooiselle juomistavalle on tunnusomaista "sekä vahva humaltuminen, jossa kuljetaan "toiseen todellisuuteen" , että seurallisuus, pyrkimys yhteisyyden kokemiseen". (Partanen 1992, Törrönen 2005)
Real life example part 1 (oikealla):
"Jaakko [nimi muutettu] demonstroi alkuillan tuntoja."
Matkalla toiseen ulottuvuuteen, huomioi vasemman käden sormien muodostama viittaus yläsuuntaan. Tästä ei siis suunta voi olla muualle kuin ylöspäin...
Herooinen juomismalli ei ole kuitenkaan tyypillistä vain yhdelle sosiaaliryhmälle, vaan malli voidaan omaksua hyvin erilaisissa konteksteissa ja hyvin erilaisin motiivein. Esimerkiksi parempi väki voi turvautua herooiseen juomiseen voimantunnossaan, kun taasen köyhät hakevat keskinäistä yhtenäisyyttä katkeruudessaan. (Partanen 1992, Törrösen 2005 mukaan)
Real life example part 2 (vasemmalla):
Ossi [nimi muutettu] aloittaa rohkeasti yhteisöllisyyden muodostamisen ja oman "ulottuvuuden" rakentamisen.
Huomioi oikeaoppinen kylkiasento ja rento yleisolemus. Kuten kuvasta ilmenee, "matkaeväät" eivät ole vielä muilta loppuneet.
Suomalaisen miehen humalaa on kuvattu matkaksi, jossa mies hylkää yhteiskunnan (sekä naisen kontrollin). Juominen ei kuitenkaan kehity aidoksi yhteisöllisyyden kokemukseksi, vaan loppujen lopuksi mies päätyy kosmiseen yksinäisyyteen. (Falk & Sulkunen 1980, Törrösen 2005 mukaan)
Real life example part 3 (oikealla):
Jere [nimi muutettu] hakee yhteisöllisyyttä, kokien samalla kosmista yksinäisyyttä. Yhteisöllisyyden kokeminen ei selvästikään ole kiinni fyysisestä tilasta, siihen pääsee mukaan niin matolta, kuin sohvaltakin.
Empiiriseen kokeeseen osallistuneet huomioivat erinomaisesti myös nuoremmat sukupolvet, jolloin herooinen juominen ei jäänyt vain vanhempien polvien yksityisomaisuudeksi, vaan yhteisöllisyys avautui myös nuoremmille.Real life example part 4 (vasemmalla):
Selkeästä ikäerosta huolimatta Marko [nimi muutettu] maistelee uuden ulottuvuuden tuomia ihmeellisyyksiä.
Huomioi vanhempia sukupolvia pystympi pään asento.
Empiirisen kokeen lopputulokset ovat hyvin yhteneväisiä Törrösen (2005, 497-498) analyysin kanssa:
"[H]erooisen juomisen objekteina ovat sekä rankka ryyppääminen että sulautuminen kavereiden keskinäiseen yhteisruumiiseen."
"Humalassa kuljetaan kulttuurin, kielen ja tietoisuuden tuolle puolen tilaan, joka koetaan huolettomana ja harmonisena minun, yhteisön ja maailman yhteensulautumisena."
Real life example part 5 (oikealla):
Myös Jaakko päätti loppuillasta sulautua muiden kanssa samaan yhteisöön.
Huomioi myös kissan mukaan ottaminen herooiseen yhteisöön (kuvassa punaisen ympyrän sisällä).
Oletettavasti myös seuraavan päivän olotilat olivat kokeen "sankareilla" Törrösen (2005, 498) analyysin mukaisia:
"Herooisesti juoville miehille tällaiset ruumiin kontrollin lipsumiset [eli sammuminen, kirj. huom.] ovat asioita, joilla he voivat seuraavana päivänä ylistää miehuuttaan tai joille he voivat rentoutuneesti naureskella."
Tällöin myös "ryyppäämisen mukanaan tuoma krapula ja paha olo hyväksytään ja kärsitään tyynesti" (Törrönen 2005, 498).
Kirjallisuutta
Falk, P. & Sulkunen, P. 1980. Suomalainen humala valkokankaalla - suomalaisen miehen myyttinen fantasia. Sosiologia 17 (1980): 4, 257-270.
Partanen, J. 1992. Herooinen juominen, myyttinen humala ja suomalainen viinapää. Alkoholipolitiikka 57 (1992): 6, 377-383.
Törrönen, J. 2005. Nuorten aikuisten humalakokemukset. Yhteiskuntapolitiikka 70 (2005): 5, 488-506.
Important Legal Notice:
No animals [or adult men] were seriously hurt during this scientific project.