sunnuntai, tammikuuta 29, 2006

Pienimuotoinen tutkielma herooisesta juomisesta

Herooinen juominen = 'sankarillinen juominen'

Perinteistä suomalaista juomatapaa on mahdollista luonnehtia herooiseksi, jota voidaan pitää vanhakantaisena kulttuurisena toimintamallina. Syntymäjuuret tälle juomistavalle löytyvät miehisestä juomisringistä. (Törrönen 2005)

Herooiselle juomistavalle on tunnusomaista "sekä vahva humaltuminen, jossa kuljetaan "toiseen todellisuuteen" , että seurallisuus, pyrkimys yhteisyyden kokemiseen". (Partanen 1992, Törrönen 2005)

Real life example part 1 (oikealla):
"Jaakko [nimi muutettu] demonstroi alkuillan tuntoja."
Matkalla toiseen ulottuvuuteen, huomioi vasemman käden sormien muodostama viittaus yläsuuntaan. Tästä ei siis suunta voi olla muualle kuin ylöspäin...

Herooinen juomismalli ei ole kuitenkaan tyypillistä vain yhdelle sosiaaliryhmälle, vaan malli voidaan omaksua hyvin erilaisissa konteksteissa ja hyvin erilaisin motiivein. Esimerkiksi parempi väki voi turvautua herooiseen juomiseen voimantunnossaan, kun taasen köyhät hakevat keskinäistä yhtenäisyyttä katkeruudessaan. (Partanen 1992, Törrösen 2005 mukaan)





Real life example part 2 (vasemmalla):
Ossi [nimi muutettu] aloittaa rohkeasti yhteisöllisyyden muodostamisen ja oman "ulottuvuuden" rakentamisen.

Huomioi oikeaoppinen kylkiasento ja rento yleisolemus. Kuten kuvasta ilmenee, "matkaeväät" eivät ole vielä muilta loppuneet.

Suomalaisen miehen humalaa on kuvattu matkaksi, jossa mies hylkää yhteiskunnan (sekä naisen kontrollin). Juominen ei kuitenkaan kehity aidoksi yhteisöllisyyden kokemukseksi, vaan loppujen lopuksi mies päätyy kosmiseen yksinäisyyteen. (Falk & Sulkunen 1980, Törrösen 2005 mukaan)

Real life example part 3 (oikealla):

Jere [nimi muutettu] hakee yhteisöllisyyttä, kokien samalla kosmista yksinäisyyttä. Yhteisöllisyyden kokeminen ei selvästikään ole kiinni fyysisestä tilasta, siihen pääsee mukaan niin matolta, kuin sohvaltakin.

Empiiriseen kokeeseen osallistuneet huomioivat erinomaisesti myös nuoremmat sukupolvet, jolloin herooinen juominen ei jäänyt vain vanhempien polvien yksityisomaisuudeksi, vaan yhteisöllisyys avautui myös nuoremmille.



Real life example part 4 (vasemmalla):

Selkeästä ikäerosta huolimatta Marko [nimi muutettu] maistelee uuden ulottuvuuden tuomia ihmeellisyyksiä.

Huomioi vanhempia sukupolvia pystympi pään asento.

Empiirisen kokeen lopputulokset ovat hyvin yhteneväisiä Törrösen (2005, 497-498) analyysin kanssa:

"[H]erooisen juomisen objekteina ovat sekä rankka ryyppääminen että sulautuminen kavereiden keskinäiseen yhteisruumiiseen."

"Humalassa kuljetaan kulttuurin, kielen ja tietoisuuden tuolle puolen tilaan, joka koetaan huolettomana ja harmonisena minun, yhteisön ja maailman yhteensulautumisena."


Real life example part 5 (oikealla):

Myös Jaakko päätti loppuillasta sulautua muiden kanssa samaan yhteisöön.

Huomioi myös kissan mukaan ottaminen herooiseen yhteisöön (kuvassa punaisen ympyrän sisällä).

Oletettavasti myös seuraavan päivän olotilat olivat kokeen "sankareilla" Törrösen (2005, 498) analyysin mukaisia:

"Herooisesti juoville miehille tällaiset ruumiin kontrollin lipsumiset [eli sammuminen, kirj. huom.] ovat asioita, joilla he voivat seuraavana päivänä ylistää miehuuttaan tai joille he voivat rentoutuneesti naureskella."

Tällöin myös "ryyppäämisen mukanaan tuoma krapula ja paha olo hyväksytään ja kärsitään tyynesti" (Törrönen 2005, 498).


Kirjallisuutta

Falk, P. & Sulkunen, P. 1980. Suomalainen humala valkokankaalla - suomalaisen miehen myyttinen fantasia. Sosiologia 17 (1980): 4, 257-270.

Partanen, J. 1992. Herooinen juominen, myyttinen humala ja suomalainen viinapää. Alkoholipolitiikka 57 (1992): 6, 377-383.

Törrönen, J. 2005. Nuorten aikuisten humalakokemukset. Yhteiskuntapolitiikka 70 (2005): 5, 488-506.


Important Legal Notice:

No animals [or adult men] were seriously hurt during this scientific project.

lauantaina, tammikuuta 28, 2006

Siitä se ajatus sitten lähti...


Näinä outoina aikoina, kun ihmisillä on tarvetta lähettää omia sieluntuotoksia erilaisille foorumeille, päätin itsekin läimäistä potretin omasta päästäni tänne.

Ja siinähän se kajjjaanin suurin nähtävyys (heti osittain puretun ja sillalla pilatun linnan jälkeen) taustalla loistaakin. Harmillisesti sää oli hieman oikullinen kuvausaikaan ja valotus hieman epäonnistui.

No, totta puhuen inspiraation lähteenähän toimivat Craig Henry sekä Tuonenvirta.

Mutta edelleen olen sitä mieltä, että Kajaanin kotisivuilta löytyvät kuvat itse kajaanin linnasta (osa 1 & osa 2), onnistuvat todella uskottavasti hämäämään katsojaa luulemaan, että paikanpäällä olisi jotain nähtävääkin. Itse asiassa itse yläpalkissa on photoshoppi laulanut melko kiitettävästi, jotta itse silta on saatu häviämään...

Googlekin löytää useita mielenkiintoisia kuvakulmia linnasta ja voihan se olla, että koko silta onkin mielikuvitustani...

lauantaina, tammikuuta 07, 2006

Mutta onneksi on Disney® kanava

Ah, noita lapsuuden rakkaita muistoja, ollapa vielä pieni ja Disney®:n aivopestävissä.

Erehdyin avaamaan mainostelevision liian aukaisin aamulla ja sieltähän niitä taas tuli, Disneyn "klassikoita", joista ei kertakaikkiaan voi olla pitämättä. Tämän aamuisissa jaksoissa keskityttiin joulun ihmeeseen ja talouden toimintaan Mikki Hiiren ja Roope-sedän johdolla.

Joulun ihme oli hauska aina siihen asti, kunnes lapsille osoitettiin miten käy jos ei käyttäydy jouluna kunnolla. Jakson pahis, pullakka pikkupoika, vaatii saada Pluton omakseen, koska se haukkuu niin herttaisesti Mikin soittaessa viulua. Taivuttelun jälkeen Mikki päättää myydä Pluton saadakseen rahaa köyhän perheen lapsille (ah niin ihanan altruistista käytöstä). Ja niin Pluto päätyy pahuuden pesään.

Lapsi ei tietenkään osaa kunnioittaa eläinten oikeuksia vaan paukuttaa Plutoa vasaralla päähän ja keksii kaikkea muuta kivaa koiran kustannuksella. Isällä ei kuitenkaan ole minkäänlaista pyrkimystä puuttua käytökseen ennen kuin lapsi ryhtyy kunnolla riehumaan ja heittää isää mm. kattilalla päähän. 'Ilkikurista' lasta noin kolme kertaa fyysisesti suurempi 'iskä' ei kuitenkaan kestä oman auktoriteettinsa nolaamista (ei eläimistä niin väliä) ja lapsensa ilkikurista käyttäytymistä, vaan antaa rehellisesti selkään. Suoran toiminnan mies, sen sijaan, että kieltäisi tai keskustelisi lapsensa kanssa, nappaa lapsen syliinsä ja takoo olan takaa lapsen takamusta. Harmillisesti piirretyssä ei sentään näytetä sitä, miten herttainen ja hyvin käyttäytyvä lapsesta tulee kunnon selkäsaunan jälkeen! Väkivaltainen käyttäytyminen kannattaa aina, sillä pieksemisen ohella Pluto pääsee livahtamaan ovesta ulos ja viettämään rauhallista jouluaan Mikin kanssa.

Toisessa jaksossa taasen perehdyttiin Roope-sedän johdolla talouden toimintaan ja oikea oppiseen rahan käyttöön. Veljenpojilla on jakson alussa suuri ongelma, mitä tehdä huimille säästöilleen, joihin Roope onneksi osaa kertoa yllättävän elämänohjeensa. Jaksoon mukaan oli saatu oikeaoppiset ja helposti opittavat teemalaulut tarttuvine kertosäkeineen, joilla rahan keräämisen ja kierrättämisen perussäännöt saadaan nassikoiden korvien taakse talteen. Ja se tärkeinhän oli tietenkin se, että elämässä tärkeintä on kerryttää varallisuutta ja rahaa, koska raha on maailman tärkein asia. Jakson lopulla Roope näyttää omat moraaliset hyveensä ottamalla sukulaispoikiensa sijoituksesta reilun välityspalkkion - mitenkäs muutenkaan?

Ja mikä parasta, Digiboxin kautta tätä 'ihanuutta' voi katsoa päivittäin kello 07-23 (ks. Finnetin mainos). Siinähän sitä juuri ehtii ladata akut uutta päivää varten, jotta varmasti jaksaa imeä elämänohjeita Diisneyltä®. Ja mikä 'parasta' kanavalla ei ole "mainoksia eikä väkivaltaa"...

Mutta onhan tämä asennekasvatus osattu jo aikaisemminkin, onhan Aku-setä ehtinyt kartoittaa euroopan diktatuurejakin jo vuonna 1942.