lauantaina, huhtikuuta 04, 2009

Kevätlukemisto 2009

Kevään lukemisto on mennyt lähinnä kaunokirjallisuuden merkeissä.

  • Dan Brown. 2000. Enkelit ja demonit.
Dan Brownin vuonna 2000 julkaistu Enkelit ja demonit sijoittuu Vatikaaniin. Kirjan juoni on lyhykäisyydessään se, että Robert Langdon herää kotoaan ja lähtee selvittämään ambigrammi -mysteeriä, jonka vuoksi tutkijoita ja kardinaaleja kuolee.

Alkaa kilpajuoksu kirkosta toiseen, jotta paaviksi tulisi valittua oikea kardinaali ja katolisen kirkon valta säilyisi.

Uskomattomiin mittasuhteisiin venyvä teos oli jokseenkin onnistunut, vaikka tätä ei mielestäni kannata lukea, mikäli on lukenut uudemman Da Vinci -koodin.

  • Markus Zusak. 2006. Kirjavaras.
Australialaisen Zusakin Natsi-Saksaan sijoittuva Kirjavaras -teos on erittäin lämminhenkinen ja koskettava kuvaus pikkutytön elämästä keskellä Saksan kotirintaman kauheuksia.

Juutalaisten piilottelua, kirjojen varastamista ja ennen kaikkea sanojen taakse kietoutuva kertomus sanojen voimasta on erittäin koskettava. Yllättävänä käänteenä vielä kertoja, joka tässä kirjassa on itse kuolema.

  • Richard Yates. 1961. Revolutionary Road. Suom. 2009.
Richard Yatesin parhaana pidetty Revolutionary Road on erittäin onnistunut kuvaus elämän tarkoituksen ja suunnan menettämisestä.

Rakastunut nuori pari tylsistyy arkeensa ja haluaa irtiottona lähteä Eurooppaan, vielä kun siihen on kerran mahdollisuus. Hetkeen tarttuminen, turhautuminen ja itsensä pettäminen ovat kirjan keskeisiä teemoja. Lopputuloksena on tuskaisia nousuja ja laskuja, vastoinkäymisiä ja yllätyksiä.

Kirja on tiivis, mutta osuva kuvaus elämän tuskasta, kun suunnitelmat menevät lyttyyn ja henkilöt takertuvat omiin ratkaisuihinsa. Lopuksi tielle jääkin vain tyhjä talo.