lauantaina, kesäkuuta 11, 2011

Mokkulatesti Kajjjaanissa

Kajjjaanin testaukset jatkuvat, sillä tänä kesänä lomani on ennätyksellisen pitkä. Tällä kertaa vertaillaan eri mokkuloita.

Määräaikaisen Internet-sopimukseni päätyttyä olen pohtinut vaihtoehtoja Internettiin päästäkseni. Maksan tällä hetkellä Kaisanetin (ent. KPO) asiakkaana 33,27 euroa kuukaudessa kaapeliyhteydestä, jonka nopeus on 3 mb alaspäin ja 512 kpbs ylöspäin. Jos jatkaisin asiakkaana, maksaisin seuraavan kahden vuoden aikana yhteensä pyöreästi 800 euroa! Melko kallista.

Määräaikaiseen sopimukseeni sisältyi langaton reititin (DI-524), joka on lähes viikoittain vaatinut uudelleen käynnistyksen, jotta nettiyhteys on toiminut. Lisäksi kaapelimodeemi on viimeaikoina alkanut temputella, joten olen aika kyllästynyt laitteiden jatkuvaan uudelleen käynnistelyihin. Ei näin.

Koska Kajjjaanissa kiinteitä laajakaistoja ei käytännössä voi juuri kilpailuttaa, ainoaksi järkeväksi vaihtoehdoksi valikoitua mobiililaajakaista eli mokkula. Testipenkkiin valitsin sekä DNA:n että Saunalahden (toimii Elisan verkossa) liittymät. Testipaikka sijaitsee lähellä Kajaanin keskustaa, joka molempien operaattoreiden kuuluvuuskartoilla oli nopein mahdollinen alue. Nopein ja luotettavin voittakoon!

Mobiililaajakaistaliittymät

DNA:n Liikkuva laajakaista XL (täysnopeus 42M)

DNA:n 24 kuukauden määräaikaiseen mobiililaajakaistapakettiin (Liikkuva laajakaista XL) sisältyi liittymän lisäksi Nokian CS-17 -mokkula. Tilauksen jälkeen DNA:n myyjä soitti ja yritti saada minua vaihtamaan Nokian mokkulan uuteen MC545 -mokkulaan. Koska ns. dual carrier -ominaisuus ei tänne maaseudulle ole tulossa vielä pitkään aikaan, en innostunut tarjouksesta. Myyjän mukaan tämä mokkula olisi kuitenkin ollut parempi (?) ilman sen kummempia perusteluja. Nopeudeksi DNA ilmoittaa "täysnopeuden 42 megaa" (42 mbit/s).

Kokonaiskustannus DNA:n systeemillä maksaisi kahden vuoden aikana 477,60 euroa. "Paremmalla" mokkulalla kokonaiskustannus olisi 597,60 euroa.

Saunalahden Mobiililaajakaistapaketti Nopsa

Saunalahden vastaavaan pakettiin valitsin Huawein E367-mokkulan sekä Nopsa -vaihtoehdon, jonka mukaan laajakaistan maksiminopeus on jopa 15 mbit/s. Saunalahden sivuilla todellinen nopeus kerrotaan asianmukaisesti heti tarjouksen alapuolella, jottei ostaja ylläty mokkulan hitaudesta. Kuukausihinta tällä kokoonpanolla Saunalahdella oli 13,90 euroa kuukaudessa. Ainoa haittapuoli liittyi laskutukseen. Jos haluaa paperisen laskun, maksaa se euron kuukaudessa. Laskun saa kuitenkin ilmaiseksi sähköpostiosoitteeseensa. Mieltä lämmitti kuitenkin kesätarjous, jossa ensimmäiset kolme kuukautta sai puoleen hintaan. Huawein mokkulaan on mahdollista kytkeä halutessaan myös lisäantenni - tätä ominaisuutta ei DNA:n mokkulassa (Mokia CS-17) ollut.

Saunalahden tilaukseen liittyi sellainen omituisuus, että minun täytyi käydä todistamassa henkilöllisyyteni Elisa Shopit -myymälässä, vaikka tilausta tehdessäni tunnistauduin nettipankkitunnuksilla. Tietysti myymälässä myyjä oli pihalla kuin lumiukko ja 15 minuutin jahkailun jälkeen asia oli kunnossa. Ihmettelen vain tätä turvallisuusratkaisua, joka aiheuttaa vaivaa asiakkaalle...

Saunalahden tarjouksen kokonaishinnaksi muodostui (13,9 e/2)*3+(13,9 e*21)= 312,75 euroa. Hintaero DNA:n tarjoukseen oli kohtalaisen suuri (164,85 e).

Testailua

Nopeustestit tehtiin Speedtest.net:in (ST) sekä Bandwidth Place (BP) -testipalveluiden avulla. Jotta koko totuus paljastuisi, testejä tehtiin eri koneilla ja eri aikoina. Testailujen tiedoissa on merkitty ajankohta, testikone sekä tulokset. Testilaitteistosta sen verran, että testejä tehtiin sekä pöytäkoneella (Win 7) että miniläppärillä (Samsung NC10, Win XP). Huvittavinta oli myös se, että testien aikana lankaliittymä temppuili, joten välillä olin todella mokkulan varassa... Testikäyttö oli normaalia surffailua tiedon valtatiellä sekä esimerkiksi videopuheluiden soittelua Skypen avulla. Vaimo toimi myös testaajana ja totesi "ettei tämä ole sen hitaampi, kuin aikaisemminkaan". Testailua tehtiin muutaman päivän ajan siten, että joinakin päivinä nopeustestejä tehtiin vuorotellen eri mokkuloilla.

Saunalahti

Saunalahden ohjelmisto asentui noin viidessä minuutissa tietokoneelle, jonka jälkeen päästiin testaamaan. Saunalahden ohjelmistossa ärsyttävänä pidin sitä, että aina yhteyden muodostuttua nettiselaimeen avautuu Elisan/Saunalahden mainossivusto. Dna:lla tällaista pakkotoimintoa ei ollut.



DNA

Dna:n mokkula saapui muutaman päivän hitaammin Postiin. Mokkulan ohjelmisto asentui kuitenkin nopeasti ja testit pääsivät käyntiin. Käytössä oli sama läppäri kuin aikaisemminkin.


Yhteenveto

Molempien testattujen mokkuloiden nopeus yllätti. Testilukemien perusteella nopeampi oli DNA. Samaa tuki myös tunne, joka syntyi mokkuloilla surffaillessa. Operaattorien lupaukset täydestä nopeudesta ovat kuitenkin täyttä puppua, sillä 42 megan nopeuksiin päästään todennäköisesti vasta kymmenen vuoden päästä. Toimintavarmuus mokkuloissa yllätti. Nettiyhteydet toimivat aina moitteettomasti, eivätkä esimerkiksi videopuhelut pätkineet yhteyden vuoksi lainkaan.

Hintansa puolesta molemmat tarjoukset alittavat huomattavasti vanhan ja kiinteän laajakaistaliittymän hinnan. Pelkästään sopimusaikana säästöä syntyisi Saunalahden liittymällä lähes 500 euroa. Toisaalta kaapeliliittymänä saavutetut nopeudet maksaisivat jopa 37,30 euroa kuukaudessa, joka on lähes kaksinkertainen hinta mobiililiittymiin verrattuna. Kysymys kuuluukin kuka tänä päivänä edes haluaa langallisen nettiyhteyden? Mobiililaajakaistan etuna voi pitää erityisesti liikuteltavuutta - se on helppo ottaa mukaan esimerkiksi mökille.

Aihetta on vastikään tutkinut myös ECE, jonka raportin mukaan datanopeudet ovat Elisalla ja Dnalla nopeimmat. Testin mukaan DNA on aavistuksen nopeampi kuin muut. Tämä testitulos sai myös vahvistusta tässä kotitestissä.

Testailun päätyttyä huomasin kuitenkin, että DNA:n valikoimiin oli tullut uusi Sierra Wireless -mokkula (USB 310), jonka pitäisi ainakin teoriassa olla parempi valinta tulevaisuuden kannalta. Näin ollen molemmat mokkulat lähtivät operaattoreille takaisin.

Jahka saan uuden mokkulan, teen vielä vertailutestit sille.

Edit [20.6.2011]: Saunalahden matkaviestinpalveluihin on tätä nykyä tullut uusi ehto, joka kieltää nettiyhteyden jakamisen useammalle päätelaitteelle (esim. ns. tethering). Tämä on mielestäni hyvin arveluttavaa ja ainakin tällä hetkellä hyvin voimakas syy pohtia tarkasti valintaa. Aiheesta löytyy keskustelua täältä.

Edit [21.6.2011]: Testipenkkiin saatiin lopulta myös DNA:n Sierra Wireless USB-310 (käytännössä aika lailla sama kuin 309). Pakettiin kuului vielä ulkoinen antenni, jolla kuuluvuuden pitäisi parantua. Tässä vielä pikaisia lukemia sillä:

21.6.2011 klo 20:07 - P: 86 ms, D: 3,16 M, U: 1,8 M, ST
21.6.2011 klo 20:09 - P: 83 ms, D: 6,37 M, U: 1,94 M, ST
21.6.2011 klo 20:11 - P: 75 ms, D: 4,32 M, U: 1,11 M, ST.

Lopuksi USB-310 -mokkulaa kokeiltiin Dovadon valmistaman reitittimen 4GR kanssa, jonka myötä saatiin seuraavat lukemat:

21.6.2011 klo 20:53 - P: 70 ms, D: 8 M, U: 2,56 M, ST
21.6.2011 klo 20: 54 - P: 79 ms, D: 7,14 M, U: 2,68 M, ST

torstaina, kesäkuuta 09, 2011

Mitä maksaa auton lasien tummennus Kajjjaanissa?

Kun auringon ensimmäiset säteet pääsivät taas pilkahtelemaan pilvien välistä, oli aika tummennuttaa uskollisen Toijotan ikkunat. Koska tuulilasia ja edessä olevia sivulaseja ei lain mukaan saa tummentaa, tummennutin kaikki muut lasit mahdollisimman tummiksi (ns. 5 %).

Hinnoissa oli tälläkin kertaa paljon vaihtelua. Tässäpä pikainen vertailu:

Arvata saattaa, mihin yritykseen päädyin. Hintaeroa oli suurimmillaan 100 euroa ylimääräisten bensakulujen kanssa, mikäli olisin vienyt autoni Ouluun.

Jotenkin jäin vain kummastelemaan A-Mainoksen edullisia hintoja Tuusulassa. Tummennus Tuusulassa perjantaipäivänä maksaisi vain 144 euroa. Yhtä kaikki, nyt on autossa tummennetut lasit.