maanantaina, joulukuuta 15, 2014

Internetin ihanuus, osa 7: Red Wing kengät


Nyt kun biologinen ikä alkaa taittua lähemmäs 40 ikävuotta, on tullut aika keski-ikäistyä. Näin ollen ajattelin ostaa kengät, jotka kestävät vähintään loppuelämäni ajan. Tähän kriteeristöön osuu ainoastaan Red Wing -kengän valmistaja.


Pitkän valintaprosessin jälkeen päädyin ns. Chelsea -saappaaseen (malli 2918). Tämä nopeuttaa suunnattomasti ulkoilmaan siirtymistä, koska kengässä ei ole nauhoja lainkaan. Saappaat tilasin helsinkiläisestä Pinkomo -verkkokaupasta, jota suosittelen lämpimästi.





Huom. Red Wing kenkien kanssa kannattaa kiinnittää huomiota kengän kokoon ja monet ko. saappaita myyvät kaupat suosittelevatkin, että kannattaa ostaa normaalikokoa puolet pienempi kengän koko. Paras koko löytyy tietenkin sovittamalla!

Tarkemmat kokemukset päivitän myöhemmin...


Edit: 20.12.2014

Tässäpä vertailun vuoksi vanhat ronttoset... ehkäpä näillekin on vielä käyttöä pihatöissä.


 


Tai sitten ei...






sunnuntai, joulukuuta 07, 2014

Tivoli Audion korjaus


Vuosien varrella huusholliin on kertynyt useita erilaisia high-fidelity laitteita. Tivoli Audion laitteet ovat kivan näköisiä, kohtuullisen kuuloisia ja jokseenkin yksinkertaisia laitteita käyttää - ja huoltaa.

Tivoli Audion Model 1 ja Model 2 -radioiden tyyppiominaisuus on se, että noin 1-2 vuoden käytön jälkeen radiokanava ei pysy enää paikoillaan. Radio myös suhisee ja käytännössä radio muuttuu käyttökelvottomaksi ilman huoltoa. Tästä ongelmasta on netti pullollaan korjausvinkkejä. Eipä hätää!



Radio on kuitenkin niin helppo korjata, että tämä onnistuu kaikilta DIY-henkisiltä miehiltä ja naisilta. Tarvitset vain mikroskooppiseen puhdistukseen tarvittavaa puhdistusainetta, jota sumutetaan säätönappiin. Veivaa tämän jälkeen kanava-asetinta edestakaisin muutaman minuutin ajan ja radio on taas korjattu! Samalla todennäköisesti huomaat, että säädin liikkuu tämän jälkeen huomattavasti keveämmin ja liukkaammin. Lisäksi kanava pysyy paikoillaan, ainakin jonkin aikaa...

On se helppoa!

sunnuntai, lokakuuta 19, 2014

Kaennykkaekotelo

Before:



Vanha älyttömyyspuhelimeni sanoi työsopimuksen irti. Vanha orii yskäisi muutaman kerran verta, minkä jälkeen puhelin ei yksinkertaisesti enää käynnistynyt.

Pikapikaa puhelinkauppaan ja mukaan lähti Applen Iphone 5S -malli. Ongelmaksi muodostui sopivan kotelon löytäminen. Pitkän etsimisen jälkeen meinasin päätyä Portelin valmistamaan lompakkomalliin, mutta poskettoman kallis hinta jätti kotelon tällä kertaa rannalle.

Amazonista bongasin Kavaj:in valmistaman nahkaisen kotelon mallia "Miami". Oikeastaan olisin halunnut BookBook -kotelon, mutta lukemieni arvostelujen perusteella edellä mainitun kotelon heikkous on huono laatu tätä nykyä. Kavajin kotelossa minua eniten häiritsi liian kiiltävä pintanahka.

Kompromissin kompromissina tilaus vetämään Kavajin kotelosta. Pienellä tuunauksella kotelosta tuli mieluinen.

After:


Tuunaukseen tarvitset Jameson (esim. tätä) viskiä. Hieromalla viskiä nahkan pintaan, pinta pehmenee. Lisäksi hiomapaperilla (karkeusasteeksi sopii 100) voi nopeuttaa nahkan ikääntymistä ja samalla saa pinnasta tarpeettoman kiillon pois. Hinkkausta voi jatkaa myöhemmin, mutta näillä pääsee alkuun. Noin 10 minuutin työstämisellä syntyi yllä näkyvää jälkeä.

sunnuntai, elokuuta 24, 2014

Kesälukemisto ja -katselmisto 2014

Moore & O'neill (2013): Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liiga - musta kansio *

Vihdoin ja viimein suomen kielisenä versiona julkaistu avainteos. En voi suositella, sillä kirja on harvinaisen tylsä, pehmoerotiikkaa sisältävä sekametelisoppa. Jotakin asiasta kertonee mukaan tulevat 3D-lasit, joille on käyttöä kirjan viimeisillä sivuilla. Kirjan juoni kaikkine sivujuonineen oli niin uskomattoman tylsä, että en voi suositella kenellekään, en edes kesälukemiseksi.

Piper Kerman - Orange is the new Black ***

Jostakin syystä ensin täytyy tehdä tv-sarja, jotta sosiaalipoliittinen ongelma kiinnostaisi julkista yleisöä enemmänkin. Mikäpä siinä, naisten asema yhdysvaltalaisessa vankilajärjestelmässä ei ole kadehdittava. TV-sarjaa en ole nähnyt, joten kirja itsessään oli mielenkiintoista luettavaa. Pystyin samaistumaan Piperin ensikokemuksiin vankilasta, jossa älyttömiä sääntöjä latelevat yhtä älyttömät johtajat tai tässä tapauksessa vanginvartijat. Mieleeni muistui ensifiilikset Suomen armeijan puolustusvoimista ja ensi hetkistä armeijan vihreissä.

Uskon, että Piperin yleistys vankilajärjestelmästä pätee myös suomalaiseen vastinpariinsa: "Vankilajärjestelmä opettaa vangeille kuinka selvitä vankilassa, muttei sitä, kuinka selvitään yhteiskunnassa".

Piper Kermanin teos ei nouse aivan Ed(ward) Bunkerin "Verikoirat" -teoksen tasolla (*****), mutta omasta näkökulmastaan onnistuu nostamaan esille kaikkein älyttömimpiä asioita vankilajärjestelmästä.

Ed Brubaker & Sean Phillips - The Sleeper Omnibus (****)

Holden Carverin kaksoisagenttitarina on Brubakerin ja Phillipsin varhaistuotantoa. Tätä lukiessa huomaa monta niksiä, temppua ja variaatiota, mitkä toistuvat herrasmiesten myöhemmässä tuotannossa. Näistä voisi mainita yllättävät juonenkäänteet, baarit ja kauniit (tappavat) naiset.

Omnibus-versio kokoaa yksiin kansiin useamman pienen julkaisun. Näin toteutettuna kirjan tarina ikävä kyllä alkaa toistaa itseään, ja loppupuolella tuntuukin että punainen lanka on hieman hukassa. Tästä huolimatta juoni komeudessaan ja sivukäänteissään on hienosti kirjoitettu ja ennen kaikkea piirretty.

Jos pidät uudemmasta tuotannosta (Fatale, Criminal, Scene of the Crime), suosittelen lämpimästi myös The Sleeper -sarjaa.

True Detective ****

Jos H. P. Lovecraftin teos Charles Dexter Wardin tapaus muokattaisiin tv-sarjaksi, lopputulos olisi jotakuinkin True Detectiven kaltainen. Perinteisestä murhamysteeristä tässä tv-sarjassa tosin on kyse, vaikka juonta on höystetty lovecraftmaisin höystein. Loppu jää hieman avoimeksi (mistä muusta kuin hulluudesta olisi voinut olla kyse), mutta ehkäpä tv-sarjalle tehdään toinen tuotantokausi. Kun katsoin sarjan maratontyyppisesti (2-3 jaksoa illassa) aloittaen aina noin klo 21-22 alkaen, pientä jännityksen tunnetta itsessäni olin havaitsevani, varsinkin viimeisessä jaksossa. Tämä ei voi olla huono merkki...

Game of Thrones, Season 4 ***** ja True Blood, Season 7 *****

Kirjat lukeneena, tv-sarjat toteuttavat komeasti kirjailijoiden visiota. Tämä on yksinkertaisesti parhautta tällä hetkellä. Usko pois. Katso pois. Nauti.

GoT-sarjassa pidän erityisesti komeioista puitteista ja yllättävistä juonen käänteistä. True Blood on taasen onnistunut säilyttämään jotakin lapsenomaista huumoria, joka onneksi kantoi koko tv-sarjan.


sunnuntai, heinäkuuta 13, 2014

Testipenkki: Adidas miCoach

Yleistä

Adolf Dassler:in aka Adidaksen sovellus on varsin käyttökelpoinen lenkkikaveri. Kuten jokin aika sitten kerroin, että jouduin vaihtamaan aikaisemman suosimani Sports Tracker -sovelluksen Adidaksen miCoach -sovellukseen.

Sovellusta hallitaan joko älypuhelimen tai nettisivujen kautta. Sovellus toimii sekä sykevyön (esim. Polarin H7) tai kenkäadapterin kanssa, mikä on mielestäni tarpeeton jos sovellusta käyttää gps:n sisältävän älypuhelimen kanssa. Adidas on luonut tuoteperheeseen myös jalkapallo sensorin (Smart Ball), mutta tällä kertaa keskityn ainoastaan miCoach-sovellukseen yhdessä sykemittarin kanssa. Nettisivujen kautta sovellusta pääsee tosiasiallisesti säätämään huomattavasti enemmän, eikä sovellus meinannut asentua kunnolla ilman nettisivuilla käyntiä.

Alkutuntuma ja kokemukset

Ensituntumalta sovellus kaikkine kilkkeineen vaikuttaa milellyttävältä. Nettisivut toimivat jouhevasti (vrt. Sports Tracker) ja sovellus on sopivan yksinkertainen, mutta monipuolinen. Muutaman viikon kokeilun jälkeen ja kesken testijakson (9.7.2014) Windows puhelin päätti päivittää käyttöjärjestelmänsä versioon 8.1, joka tietenkin sai aikaan sen, että sykemittari lakkasi toimimasta. Mistäköhän se johtuu, että Windows on onnistunut monistamaan pöytäkoneista tutut ongelmat matkapuhelinpuolelle? Jos puhelin ei olisi työnantajan omaisuutta, olisi se jo lentänyt jorpakkoon. Ilman sykerajoja ohjelman käytettävyys heikkenee huomattavasti ja tämä syö miestä. Adidas ilmoitti bugikorjauksesta, mutta aikataulu on täysin avoinna.

Noh, tämä muutos mahdollisti sovelluksen testaamisen ns. tempo-toiminnolla (pace), jolloin sovellus ohjaa juoksua nopeuden mukaan. Itse koin sykemittarin kanssa juoksemisen mielekkäämmäksi, mutta varsin käyttökelpoinen viritys on myös juoksemisen sopeuttaminen tempoon. Oma treeniohjelmani ei tähdännyt maratonille, mutta uskoisin, että tempo-toiminnosta on erityisesti hyötyä silloin kun haluaa nopeuttaa omaa juoksuaan tai harjoittelee pelkästään nopeutta.

miCoach -palvelun nettisivuilla on mahdollista harjoittaa urheilun sosiaalista puolta. Perinteitä kunnioittaen loin ns. Suomi-Saksa maaottelun, jonka tavoitteena oli saavuttaa mahdollisimman pian 300 km. Ideana on, että haaste-sivulla on mahdollista seurata kavereiden etenemistä. Tämä ominaisuus oli minusta hauskasti ja erittäin hyvin toteutettu.

Omat treenit saa ladattua palvelusta myös omalle koneelle, mutta kokemusta tämän datan hyödyntämisestä toisella sovelluksella minulla ei ole.

Vertailu

Vertailupohjaa minulta löytyy ainoastaan Sports Tracker ja Endomondo -softista, jotka jäävät vertailussa ikävä kyllä kakkoseksi ja kolmosiksi. Nyt on aika tullut vaihtaa softaa tai sitten on Sports Trackerin aika ryhtyä tekemään monia asioita eri tavalla. Joka valmistajalla tuntuu olevan oma käsityksensä parhaasta ansainta-mallista, jonka ympärille palvelu on rakentunut. Sports Tracker rahastaa premium -tilillä, joka avaa muutamia lisäominaisuuksia (mm. Ghost - eli haamun jahtaamisen). Lisäksi joka sovellukselle tuppaa olemaan omia brändättyjä sykemittareita yms. kilkkeitä, joilla ohjelmistosta saa lisätietoa.

Adidaksellakin on monia muita lisähärpäkkeitä ja uusimpana oma älykello - miCoach lieneekin sovellus, jolla pyritään ennen kaikkea haalimaan lisää käyttäjiä näille härpäkkeille, ainakaan tässä vaiheessa sovellukseen ei liity kuukausimaksuja tai premium -ominaisuuksia. Suurin hype lienee sovelluksen osalta jo hieman ohi, sillä esimerkiksi Messin jalkapallo-ottelun tilastot olivat vuodelta 2012, vaikka tänä kesänä pelattiin mm-kilpailut. Tästä huolimatta sovellus vaikuttaa olevan jatkuvassa kehityksessä, joten käyttökelpoinen sovellus on siis kysessä.

Urheilun uusi ulottuvuus

Mitä iloa gps- tai sykeseurannasta sitten loppujen lopuksi on? Omalla kohdallani hyvin alkaneen treenin päätteeksi tulin nopeasti huonovointiseksi. Juoksu täytyi keskeyttää ja aloin kävellä. Eipä aikaakaan, kun mahani tuli todella kipeäksi ja jouduin syöksymään läheiseen pöpelikköön sissipaskalle. Tämäkään ei vielä riittänyt, vaan asemaa täytyi siirtää pari kertaa. Onneksi gps-laite tallensi koko seikkailun, joten pystyn tämänkin urheilusuorituksen jakamaan niin sukulaisille kuin tuntemattomillekin. Tätä se on sosiaalinen media 2010-luvulla - tähän on tultu - priceless.

Vielä on kokeilematta Zombies, RUN! -juoksusofta, jonka ideana on pelillistää juoksukokemus. Pelillistäminen on nyt pop, joten tässä vielä pelinkehittäjille muutama ilmainen juoksukannustussovellusidea: Nazis - RUN! (perinteinen Wolfenstein tyyppinen -juoksupeli), Scream - RUN! (kauhuelokuvakokemus) sekä VAMPIRES - RUN! eli perinteinen True Blood -spinoffpeli.

Edit 16.7.2014: Nopeaa päivitystä

Adidaksen palkkalistoilla olevat koodinikkarit olivat tällä kertaa nopeita. Softa päivittyi jo 16.7. uuteen versioon (virallinen nimi miCoach Train & Run). Tästähän voisi jo melkein maksaa jotakin...

Edit 16.9.2015: Tuki juoksusensorille

Ostaa päräytin Polarin bluetooth juoksusensorin (stride), joka ryhtyi toimimaan moitteettomasti sovelluksen kanssa.

sunnuntai, kesäkuuta 15, 2014

Polkupyöräily

Se on taas täällä. Pyöräkuume nimittäin. En ole koskaan sairastanut autokuumetta, mutta voin kuvitella tunteen. Mitkään järkisyyt eivät auta ja usein vasta lompakkoa raottamalla tauti helpottuu. Alla tämän hetkinen kokoelma autotallin perältä, mukana myös muutama yksityiskohta - erityisesti Brooksin valmistamat nahkasatulat kiehtovat mysteerisellä tavalla tällä hetkellä.

SA-INT 120T

Malli: SA-INT 120T - eli Suomen armeijan kolme kertaa maailman ympäri ajettu sotaratsu. Tarkkaa mallia, ikää ja kilometrilukemaa en tiedä, mutta minun alla tämä ratsu on viihtynyt vuodesta 2002 lähtien. Kuopion asevarikon löytö on palvellut minua sanomalehtiä jakaessani, koulu- ja työmatkoilla. Renkaat olen muutaman kerran uusinut, mutta muuten pyörä on alkuperäiskunnossa edellen. Vanteet on kierot kuin mitkä, mutta edelleen pyörä on erittäin ajokuntoinen, kun ottaa huomioon miten paljon sillä on ajettu. Moni Jopo olisi jo antautunut tässä vaiheessa.

Charge Plug (racer)

Charge Plug -pyörä, joka maksoi noin 600 euroa. Penkki vaihtui tänä kesänä Brooksin valmistamaan Team Pro Classic -satulaan, polkimet lukkopolkimiin ja sarvet perinteisempään malliin. Tykkään kovasti taittaa työmatkaa tällä.





Brooks Pro Classic, vaalean ruskeana versiona. Aivan vielä penkki ei ole muotoutunut kunnolla, mutta tästä se lähtee!

Canyon Grand Canyon AL 6.9


Canyon, Grand Canyon AL 6.9. Saapui Saksasta tänä keväänä, kokonaishinta noin 1,3 te. Tykkään myös kovasti, sopii niin metsään kuin asfaltille, omillaan erityisesti nousuissa. Satula vaihtui Brooksin B17 narrow -malliin, muutoin alkuperäisosilla mennään.




perjantaina, kesäkuuta 06, 2014

Älypuhelin sykettä mittaamaan?

Kirjoitin noin kolme vuotta sitten mahdollisuudesta hyödyntää älypuhelinta liikunnan motivaattorina.

Älypuhelimet ja sykemittarit ovat muutaman vuoden ajan "kehittyneet", joten ajankohtaiseksi tuli oman laitteiston päivittäminen. Ostaa paukautin Polarin H7-sykemittarin (52 e) ja eikun ulos lenkille.

Tai niin kuvittelin, kunnes törmäsin perinteiseen sovellus-, yhteensopivuus-, ongelmahässäkkään. Polarin H7 ei nimittäin toimi vanhojen älypuhelimien kanssa (esim. Samsung Galaxy S2). Toisaalta tietyt älypuhelinsoftat (mm. Sports Tracker) ei toisissa älypuhelimissa (Nokia 925) tue ko. sykemittaria.

Eipä siis juosta mihinkään vaan räplätään ilta ja testaillaan. Lopulta sain sykemittarin vaivoin toimimaan Adidaksen Micoach-sovelluksen kanssa. Näillä mennään!

Mitäs tästä taas opin: kannattaa tarkistaa jokaisen osa-alueen yhteentoimivuus keskenään: puhelin, softa, laite. Menee nimittäin helposti vielä sekaisin...

Oho, huomasin samalla, että tätä blogia on tullut viimeksi päivitettyä 2,5 vuotta sitten. On vissiin tullut muuta tekemistä elämään. ;)

EDIT (12.6.2014):

Testasin H7-sykemittaria myös Samsung Galaxy S3:n kanssa. Ei suostunut yhdistämään Sports Tracker -softaan. Epäilen, että ongelma ei ole siinä etteikö sykevyö toimisi S3-puhelimen kanssa, vaan pikemminkin siinä, että em. sovellus vaatii yrityksen oman brändätyn sykemittarin (Sports Tracker HRM2), joka maksaa tietenkin jo 80 euroa...

Noh, nyt on sitten testipenkissä Adidaksen Micoach, josta kirjoittelen tarkemmat kommentit myöhemmin.