Testipenkki: Adidas miCoach
Yleistä
Adolf Dassler:in aka Adidaksen sovellus on varsin käyttökelpoinen lenkkikaveri. Kuten jokin aika sitten kerroin, että jouduin vaihtamaan aikaisemman suosimani Sports Tracker -sovelluksen Adidaksen miCoach -sovellukseen.
Sovellusta hallitaan joko älypuhelimen tai nettisivujen kautta. Sovellus toimii sekä sykevyön (esim. Polarin H7) tai kenkäadapterin kanssa, mikä on mielestäni tarpeeton jos sovellusta käyttää gps:n sisältävän älypuhelimen kanssa. Adidas on luonut tuoteperheeseen myös jalkapallo sensorin (Smart Ball), mutta tällä kertaa keskityn ainoastaan miCoach-sovellukseen yhdessä sykemittarin kanssa. Nettisivujen kautta sovellusta pääsee tosiasiallisesti säätämään huomattavasti enemmän, eikä sovellus meinannut asentua kunnolla ilman nettisivuilla käyntiä.
Alkutuntuma ja kokemukset
Ensituntumalta sovellus kaikkine kilkkeineen vaikuttaa milellyttävältä. Nettisivut toimivat jouhevasti (vrt. Sports Tracker) ja sovellus on sopivan yksinkertainen, mutta monipuolinen. Muutaman viikon kokeilun jälkeen ja kesken testijakson (9.7.2014) Windows puhelin päätti päivittää käyttöjärjestelmänsä versioon 8.1, joka tietenkin sai aikaan sen, että sykemittari lakkasi toimimasta. Mistäköhän se johtuu, että Windows on onnistunut monistamaan pöytäkoneista tutut ongelmat matkapuhelinpuolelle? Jos puhelin ei olisi työnantajan omaisuutta, olisi se jo lentänyt jorpakkoon. Ilman sykerajoja ohjelman käytettävyys heikkenee huomattavasti ja tämä syö miestä. Adidas ilmoitti bugikorjauksesta, mutta aikataulu on täysin avoinna.
Noh, tämä muutos mahdollisti sovelluksen testaamisen ns. tempo-toiminnolla (pace), jolloin sovellus ohjaa juoksua nopeuden mukaan. Itse koin sykemittarin kanssa juoksemisen mielekkäämmäksi, mutta varsin käyttökelpoinen viritys on myös juoksemisen sopeuttaminen tempoon. Oma treeniohjelmani ei tähdännyt maratonille, mutta uskoisin, että tempo-toiminnosta on erityisesti hyötyä silloin kun haluaa nopeuttaa omaa juoksuaan tai harjoittelee pelkästään nopeutta.
miCoach -palvelun nettisivuilla on mahdollista harjoittaa urheilun sosiaalista puolta. Perinteitä kunnioittaen loin ns. Suomi-Saksa maaottelun, jonka tavoitteena oli saavuttaa mahdollisimman pian 300 km. Ideana on, että haaste-sivulla on mahdollista seurata kavereiden etenemistä. Tämä ominaisuus oli minusta hauskasti ja erittäin hyvin toteutettu.
Omat treenit saa ladattua palvelusta myös omalle koneelle, mutta kokemusta tämän datan hyödyntämisestä toisella sovelluksella minulla ei ole.
Vertailu
Vertailupohjaa minulta löytyy ainoastaan Sports Tracker ja Endomondo -softista, jotka jäävät vertailussa ikävä kyllä kakkoseksi ja kolmosiksi. Nyt on aika tullut vaihtaa softaa tai sitten on Sports Trackerin aika ryhtyä tekemään monia asioita eri tavalla. Joka valmistajalla tuntuu olevan oma käsityksensä parhaasta ansainta-mallista, jonka ympärille palvelu on rakentunut. Sports Tracker rahastaa premium -tilillä, joka avaa muutamia lisäominaisuuksia (mm. Ghost - eli haamun jahtaamisen). Lisäksi joka sovellukselle tuppaa olemaan omia brändättyjä sykemittareita yms. kilkkeitä, joilla ohjelmistosta saa lisätietoa.
Adidaksellakin on monia muita lisähärpäkkeitä ja uusimpana oma älykello - miCoach lieneekin sovellus, jolla pyritään ennen kaikkea haalimaan lisää käyttäjiä näille härpäkkeille, ainakaan tässä vaiheessa sovellukseen ei liity kuukausimaksuja tai premium -ominaisuuksia. Suurin hype lienee sovelluksen osalta jo hieman ohi, sillä esimerkiksi Messin jalkapallo-ottelun tilastot olivat vuodelta 2012, vaikka tänä kesänä pelattiin mm-kilpailut. Tästä huolimatta sovellus vaikuttaa olevan jatkuvassa kehityksessä, joten käyttökelpoinen sovellus on siis kysessä.
Urheilun uusi ulottuvuus
Mitä iloa gps- tai sykeseurannasta sitten loppujen lopuksi on? Omalla kohdallani hyvin alkaneen treenin päätteeksi tulin nopeasti huonovointiseksi. Juoksu täytyi keskeyttää ja aloin kävellä. Eipä aikaakaan, kun mahani tuli todella kipeäksi ja jouduin syöksymään läheiseen pöpelikköön sissipaskalle. Tämäkään ei vielä riittänyt, vaan asemaa täytyi siirtää pari kertaa. Onneksi gps-laite tallensi koko seikkailun, joten pystyn tämänkin urheilusuorituksen jakamaan niin sukulaisille kuin tuntemattomillekin. Tätä se on sosiaalinen media 2010-luvulla - tähän on tultu - priceless.
Vielä on kokeilematta Zombies, RUN! -juoksusofta, jonka ideana on pelillistää juoksukokemus. Pelillistäminen on nyt pop, joten tässä vielä pelinkehittäjille muutama ilmainen juoksukannustussovellusidea: Nazis - RUN! (perinteinen Wolfenstein tyyppinen -juoksupeli), Scream - RUN! (kauhuelokuvakokemus) sekä VAMPIRES - RUN! eli perinteinen True Blood -spinoffpeli.
Edit 16.7.2014: Nopeaa päivitystä
Adidaksen palkkalistoilla olevat koodinikkarit olivat tällä kertaa nopeita. Softa päivittyi jo 16.7. uuteen versioon (virallinen nimi miCoach Train & Run). Tästähän voisi jo melkein maksaa jotakin...
Edit 16.9.2015: Tuki juoksusensorille
Ostaa päräytin Polarin bluetooth juoksusensorin (stride), joka ryhtyi toimimaan moitteettomasti sovelluksen kanssa.